Tortille a'la Twister
Mogą być podane w sposób niżej zaprezentowany, ale świetnie sprawdzą się jako zamiennik kanapek lub pożywne przekąski. Do wersji kanapkowej dodajemy ulubiony sos lub po prostu ketchup lub majonez, sałatę i inne warzywa, ser i/lub wędlinkę i gotowe! Aby powstały poręczne snaki wystarczy taką wersje kanapkową zwinąć ciasno w rulonik i pokroić w skośne plasterki. PYCHA!!!
Zapraszam do wypróbowania.
Tortille
(przepis na ok 8 placków)
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody
3 łyżki roztopionego masła
Farsz
2 filety z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, czosnku i curry
3 łyżki oleju
Umyte
i osuszone filety pokroić na kawałki ok 2x2 cm, obsypać przyprawami, dodać kilka łyżek oleju, wymieszać i odstawić na
ok 1 h do lodówki.
Sos
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Opcjonalnie bazylia, oregano
Wymieszać wszystkie podane składniki sosu i odstawić do "przegryzienia". Można
też zrobić sos czosnkowy dodając do powyższych składników
przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).
Warzywa
Sałata lodowa
Cebula
Pomidor
Opcjonalnie: ogórek, papryka
Sałatę porwać na kawałki, cebule pokroić w cieniutkie piórka, a pomidora w półplasterki.
Ciasto
Ciasto na tortille podzielić na 8
części, z każdej uformować kuleczkę i odstawić pod przykryciem
na jeszcze 10 minut.
Ciasto rozwałkować na okrągłe
placki, ewentualnie wycinać kształt talerzem i smażyć na
rozgrzanej, suchej patelni, po ok 30 sek z każdej strony, aż zaczną
się robić pęcherze powietrza, a placki staną się rumiane.
Usmażone placki odłożyć na talerz i przykryć je drugim, aby
lekko zmiękły.
Mięso
Mięso usmażyć na złoty kolor.
Przygotowanie
Na każdy placek ułożyć porcję warzyw, mięsa i polać sosem. Złożyć dół tortilli do środka i następnie boki, do
połowy wysokości obwinąć folią aluminiową.
Przed podaniem można je ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić na ok 5 minut do nagrzanego do 175°C piekarnika, aby były ciepłe.
SMACZNEGO!!!
Może Ameryki nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić pysznym daniem, zachęcam do spróbowania. Jeśli coś niejasno opisałam to piszcie, a jak wypróbujecie to koniecznie prześlijcie zdjęcia i swoje opinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz