wtorek, 17 marca 2015

Tortille a'la TWISTER

Tortille a'la Twister




Mogą być podane w sposób niżej zaprezentowany, ale świetnie sprawdzą się jako zamiennik kanapek lub pożywne przekąski. Do wersji kanapkowej dodajemy ulubiony sos lub po prostu ketchup lub majonez, sałatę i inne warzywa, ser i/lub wędlinkę i gotowe! Aby powstały poręczne snaki wystarczy taką wersje kanapkową zwinąć ciasno w rulonik i pokroić w skośne plasterki. PYCHA!!! 
Zapraszam do wypróbowania.

Tortille

(przepis na ok 8 placków)
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki ciepłej wody
3 łyżki roztopionego masła


Wymieszać mąkę z solą, a następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać na przemian po trochu wody i masła, do połączenia składników. Ja do mieszania użyłam robota, ale miska i łyżka lub ręka też się pewnie dobrze sprawdzą. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się jednolite, miękkie i sprężyste. Uformować kule, obsypać ją mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 h.




Farsz

2 filety z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
po 1/2 łyżeczki papryki ostrej, czosnku i curry
3 łyżki oleju

Umyte i osuszone filety pokroić na kawałki ok 2x2 cm, obsypać przyprawami, dodać kilka łyżek oleju, wymieszać i odstawić na ok 1 h do lodówki.







Sos

4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Opcjonalnie bazylia, oregano

Wymieszać wszystkie podane składniki sosu i odstawić do "przegryzienia". Można też zrobić sos czosnkowy dodając do powyższych składników przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).








Warzywa

Sałata lodowa
Cebula
Pomidor
Opcjonalnie: ogórek, papryka

Sałatę porwać na kawałki, cebule pokroić w cieniutkie piórka, a pomidora w półplasterki.








Ciasto



Ciasto na tortille podzielić na 8 części, z każdej uformować kuleczkę i odstawić pod przykryciem na jeszcze 10 minut.
Ciasto rozwałkować na okrągłe placki, ewentualnie wycinać kształt talerzem i smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, po ok 30 sek z każdej strony, aż zaczną się robić pęcherze powietrza, a placki staną się rumiane. Usmażone placki odłożyć na talerz i przykryć je drugim, aby lekko zmiękły.







Mięso

Mięso usmażyć na złoty kolor.


Przygotowanie



Na każdy placek ułożyć porcję warzyw, mięsa i polać sosem. Złożyć dół tortilli  do środka i następnie boki, do połowy wysokości obwinąć folią aluminiową. 












Przed podaniem można je ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić na ok 5 minut do nagrzanego do 175°C piekarnika, aby były ciepłe. 


SMACZNEGO!!!

Może Ameryki nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić pysznym daniem, zachęcam do spróbowania. Jeśli coś niejasno opisałam to piszcie, a jak wypróbujecie to koniecznie prześlijcie zdjęcia i swoje opinie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz